De start en finish vinden plaats bij het NH Hotel in het gezellige Maastricht. Het attractieve parcours van de KlimClassic gaat grotendeels door de Belgische Voerstreek en Ardennen.
In goed overleg met de Belgische gemeenten heeft ons parcoursteam enkele aanpassingen gedaan aan de routes en hebben we een mooi en uitdagend parcours uitgezet. De routes zijn net zo mooi als vorig jaar en bevatten dezelfde mooie beklimmingen. Je beleeft dit jaar iets langer fietsplezier, want zowel de korte als lange route bevatten dit jaar iets meer kilometers. De korte route komt op 120 kilometer en de lange route op 190 kilometer.
De routes van de KlimClassic zitten vol met uitdagende, veelal onbekende beklimmingen. We lichten er een aantal uit.
De eerste beklimming van de dag is de Rue de Garage, ook wel bekend als de Côte Saint Pierre. Je komt deze klim al tegen na 9 kilometer. De Côte Saint Pierre de kleinste klim van de dag, een mooie opwarmer dus voor alles wat nog komen gaat!
Met stijgingspercentages van maximaal 5.9% is het een relatief gemakkelijke klim. Een extra uitdaging zit hem in de kasseienstrook van 150m halverwege.
Op de Bois des Moines vind je het meest uitdagende stuk van de route. Na een vrij vlakke 500m lopen de stijgingspercentages snel op. Het maximale stijgingspercentage is bijna 17%, je klimverzet kan hier goed van pas komen!
Deze klim van 1.9km met 107 hoogtemeters zit in beide routes.
⏱️Dit klimsegment telt mee voor de Strava Challenge: strava.com/segments/4833533
De Hallembaye zit maar liefst twee keer in de route. Je komt deze kuitenbijter zowel op de heenweg als terugweg tegen! De tweede keer dat je deze lange, rechte klim passeert is hij het zwaarst. Met een gemiddeld stijgingspercentage van 8% zullen je benen deze 800 meter goed gaan verzuren!
Niki Terpstra, de winnaar van het eindklassement van de Ronde van Wallonië in 2015, reed hem tijdens de tweede etappe op met een gemiddelde snelheid van 34.1 km/uur. Tijdens de KlimClassic ben jij aan de beurt om deze klim te overwinnen.
⏱️Dit klimsegment telt mee voor de Strava Challenge: www.strava.com/segments/16546689
De deelnemers van de 180km mogen de Côte des 36 Tournants beklimmen. Het is de langste klim van de KlimClassic.
Vrij vertaald beklim je de weg van de 36 bochten. Verwacht geen 36 haarspeldbochten, maar wel een geweldige klim die al slingerend door het bos omhoogloopt! Over een lengte van 4.1km overbrug je maar liefst 160 hoogtemeters.
⏱️Dit klimsegment telt mee voor de Strava Challenge: strava.com/segments/1098686
De Poudreries is met 161 hoogtemeters de hoogste klim van de dag voor de deelnemers aan de 180km. Deze onbekende klim ten zuiden van Luik is een echte kuitenbijter met een paar steile stukken. Je tikt zelfs even de 12% aan als je bergop rijdt richting Aux Houx.
De deelnemers van de 190km staat een heuse muur te wachten, namelijk de Mur d’Amay! In zo’n 1.8km worden er 111 hoogtemeters overwonnen. Deze klim is regelmatig opgenomen in de geschiedenis van de Waalse Pijl, waarvan de 82e editie in 2018 de meest recente was. Deze editie wist Julian Alaphilippe te winnen.
Een bekende klim op de route van de KlimClassic is de Zusserdel, deze ken je misschien al van de Amstel Gold Race. Deze klim met 54 hoogtemeters wordt ook wel de Slingerberg genoemd en is de eerste beklimming tijdens de Amstel Gold Race. Via 10 bochten over zwaarder wegdek weten de toppers in 1 á 2 minuten deze klim te bedwingen. Er wat langer over doen en genieten van het uitzicht raden we wel aan, bij de top heb je namelijk een mooi uitzicht over het Belgische landschap!
Dicht bij de Nederlandse grens wacht er nog een beklimming op je: de Muizenberg. Met z’n 50 hoogtemeters is dit de laatste klim van de dag. Vanuit Kanne fiets je in 800m omhoog, waarna je Maastricht in de verte al ziet liggen. De finish is in zicht!
© Sportevenementen.nl B.V. | Privacy verklaring | Contact