KlimClassic parcoursverkenning met Mountain High Chasers

images

Afgelopen zondag fietsten Mountain High Chasers de nieuwe route van de KlimClassic 2019. Zoals dat lijkt te horen voor een lange tocht, slaap je een korte nacht. Maar hoe lekker is dat gevoel, fietsen achterop en nog een slok koffie nemen als de Limburgse heuvels opdoemen en een dagje klimmen op het punt van beginnen staat.

We parkeren de auto en starten de 170 kilometer route in onze fietscomputers. Binnen no time zijn we het centrum van Maastricht uit en fietsen we België in. Waar we Limburg kennen als onze broekzak stevenen we nu af op een onbekend gebied. De omgeving mag dan onbekend aanvoelen, het wegdek doet dit niet. Het lijken wel Vlaamse wegen hier. Laat je niet van de wijs brengen door de strakke stroken asfalt, het oude vertrouwde Belgische wegdek is namelijk sterk vertegenwoordigd.

Met de Zusserdel ligt er op de eerste helling al een pareltje te wachten. Over de betonplaten slingeren we aangenaam verrast een weg naar boven waarmee het echte klimmen is begonnen. Drie beklimmingen later doemt de kuitenbijter van de dag op, met 19% probeert het verkeersbordjes ons tevergeefs af te schrikken. Hier komen we voor ‘vriend’. Deze Voie des Chars heeft tijdens de KlimClassic een tijdwaarneming. Tip van ons, overwin op een redelijk tempo het eerste steile stuk om vervolgens vol door te kunnen op de lange uitloper.

We laten Chaudfontaine achter ons (het moment waarop je nog kan afsteken naar de 110 km route) en komen in de mooiste omgeving van de route. Het begint hier voorzichtig aan echt aan te voelen als de Ardennen. Om in dit gebied te komen is het onvermijdelijk om de minder strakke en soms wat drukke wegen van België te nemen. Persoonlijke smaak zal bepalen hoe groot je dit offer vindt. Wij komen vandaag aan onze trekken, de beklimmingen zijn uitdagend en absoluut langer dan in Limburg. Bovendien bevat de route veel verkeersluwe wegen.

Even later volgen de ​Sur Steppes​ ​en de Chemin de la Lemmetrie, beklimmingen van meer dan twee kilometer over een rustige weg in een mooi decor. De tijd zal hier weer tikken tijdens de KlimClassic, leef je uit. We komen weer in Chaudfontaine, waarmee de terugweg echt begonnen is. Wat niet wil zeggen dat we al afscheid van het klimwerk moeten nemen. Omdat het komende gedeelte door de heenweg deels bekend terrein is draaien we de Rue de la Forêt (nabij Luik)​ ​vol enthousiasme op. In de afdaling was deze prettig, maar zo’n weg ligt er toch eigenlijk alleen om omhoog te fietsen. En geniet nog maar even van deze slingerende weg, de volgende zal je namelijk niet snel vergeten. Met door zwaartekracht aangedreven vaart steven je af op een kaarsrechte helling zonder geheimen. Wat je ziet ga je krijgen, een streep omhoog genaamd ​Côte de Hallembaye. Maar na 800 meter ben je er alweer vanaf.

En zo rollen we het vertrouwde Limburg weer in. Waarbij we je willen waarschuwen. Maastricht verschijnt op de borden, je ruikt de finish al. Maar niets is minder waar. We doorkruisen de stad om nog een mooi lusje door het bekende Zuid Limburg te sturen. Met de Bemelerberg als hoogtepunt mag je de laatste energie uit je benen trappen. Om ditmaal wel de finish te vinden in Maastricht.