KlimClassic en de Klassiekers

images

De naam zegt het al, KlimClassic. Klimmen is wat de wielersport klassiek maakt en wat we ieder jaar massaal opzoeken. De één in het hooggebergte, de ander op de korte pittige beklimmingen in Limburg, Vlaanderen of de Ardennen en weer andere renners zetten aan op iedere dijk in eigen land. Klimmen maakt fietsen leuk, het geeft een extra dynamiek aan de sport en geeft je de mogelijkheid jezelf tot het uiterste te drijven. In een eerder blog hebben we gesproken over wat belangrijk is tijdens het klimmen. In deze blog laten we je zien waarom fietsen met beklimmingen de sport nog klassieker maakt.

Voorjaar

Het voorjaar is voor de meeste van ons inmiddels in volle gang, dat betekent dat de fietsen uit de schuur zijn gehaald, de banden weer gevuld worden met zeven bar en de ketting strak gespannen wordt. Maar het voorjaar begint al eerder dan dat. Het echte voorjaar begint zodra de klassiekers worden verreden, en dat is vaak ruim voordat ‘ons’ voorjaar begint. Milaan-San Remo, Strade Bianche, De Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het zien van de echte mannen en vrouwen, stuiterend over de Vlaamse kasseien en zwoegend over de vele beklimmingen. Het zorgt voor een bepaalde motivatie en ontzag tegelijkertijd. Lange broeken, de modder op plekken waar je het niet verwacht en de kou die af te lezen is op de lippen van de renners. We noemen het niet voor niets de voorjaarsklassiekers.

Klassiekers

De klassiekers zitten er weer op en de klassementsmannen zullen er snel achterkomen hoe het voorjaar is ‘gevallen’. Ieder jaar opnieuw wordt er geschiedenis geschreven, en hoe vaker de koers is gereden des te groter dat boek wordt. Het bewijs daarvan wordt geleverd door de vijf grote wielermonumenten (Milaan-San Remo, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije). De oudste koersen van allemaal die niet alleen door kijkers als heroïsch worden ervaren, maar ook door de renners zelf. Dit ontstaat door de historie en alle verhalen die daar voor het oprapen liggen. Renners willen onderdeel worden van deze historie en wij als kijker willen er getuige van zijn. Als we deze theorie mogen geloven worden de klassiekers met ieder jaar weer een stukje mooier, heroïscher en daarmee klassieker.

Klassiek klimmen

De kern van deze verhalen wordt gevuld door de beklimmingen. De beklimmingen in de klassiekers zijn de smaakmakers van de koers. de Strade di Colle Pinzuto (Strade Bianche), de Cipressa (Milaan-San Remo), La Redoute (Luik-Bastenaken-Luik) en de Paterberg (Ronde van Vlaanderen). Beklimmingen waar we als kijker voor op het puntje van de stoel gaan zitten. We schuiven langzaam naar voren om de strijd beter te kunnen volgen. Het is de beslissing, het moment waarop de koers wordt hard gemaakt.

Niet alleen de klassiekers maar ook de grote rondes zitten vol met klassieke beklimmingen, denk hierbij aan de ongekende klim van Pantani op de Mt. Ventoux, de zinderende afdaling van Froome op de Finestre of de verbijsterende valpartij van Steven Kruijswijck op de Col d’Agnel. We herinneren ons vooral de gebeurtenissen tijdens de beklimmingen. Klimmen geeft de koers de status van een klassieker en maakt de koers klassiek.

Klassieke smoesjes

Inmiddels zullen de nodige kilometers zijn gereden in voorbereiding op de ‘voorjaarstochten’. De temperatuur loopt op en de regen maakt steeds vaker plaats voor de zon. We hebben echt geen excuus meer om niet op de fiets te stappen en dat is maar goed ook. Om jouw koers klassiek te maken is het tijd om het smoezenboek in de kast te zetten en op de fiets te stappen.

De KlimClassic maakt zijn naam waar, het is een echte voorjaarsklassieker met alle ingrediënten voor een klassieker. Het heeft met de 15 voorgaande edities nog niet de status van een monument, maar hoe leuk is het om mee te schrijven aan dit koersboek door je eigen verhalen te beleven en mee te schrijven aan de wielergeschiedenis van de KlimClassic.

 

OVER DE MOUNTAIN HIGH CHASERS

De Mountain High Chasers hebben een missie. De 50 meest heroïsche beklimmingen van Europa beklimmen voordat ze 50 zijn. In 2019 doen ze mee met de 16e KlimClassic. Via een blogserie blikken ze vooruit en geven ze handige tips waarmee je je optimaal kan voorbereiden.