vrijdag 19.05.2023

Goed weer en blije gezichten tijdens de KlimClassic 2023
Iets wat de wielersport zo mooi maakt is het feit dat er zoveel meningen zijn. Alle ongeschreven regels, de verschillende soorten fietsen en vergeet vooral niet alle voeding die je wel of niet zou moeten eten voor, tijdens en na het fietsen. Iedereen heeft zijn of haar waarheid. Zo vertellen wij je onze waarheid over op welk verzet je het best kunt beginnen aan de KlimClassic van 2019.
Het verzet op een fiets kan bepalend zijn voor de complete fietservaring. De hele dag met een te zwaar verzet tegen de wind rijden of juist met een te licht verzet achteraan de groep ‘bungelen’ doordat je niet meer zwaarder kunt schakelen (stuiteren wil je immers van kasseien, niet van te licht trappen). Tegenwoordig zijn er enorm veel combinaties mogelijk en is er voor iedere fietser wel iets te vinden. Het is daarom onnodig om niet tevreden te zijn over het verzet waarmee je rond trapt.
Het beste verzet bestaat niet, dit is volledig afhankelijk van wat je gaat doen en de mate van getraindheid. Je kunt best de ambitie hebben om een tijdrit te rijden zoals Tom Dumoulin, maar dat wil niet zeggen dat je dit dan ook met het verzet gaat doen waarmee hij zijn tijdritten rijdt, sterker nog de kans dat je de pedalen dan niet eens rond krijgt is redelijk groot. Zeker wanneer je een tocht gaat rijden waarin ook nog geklommen moet worden is het goed even stil te staan bij welk verzet je hebt. We laten de verschillende crankstellen passeren en we geven je een indicatie van wat je kunt verwachten bij ieder type.
We kennen tegenwoordig drie soorten crankstellen, daarmee bedoelen we de samenstelling van de ‘tandwielen’ aan de pedalen. Een triple, dubbel en een compact. Het verschil tussen een triple en een dubbel of compact is goed te zien. Zoals de naam al doet vermoeden zijn er bij de triple drie bladen zichtbaar en bij de dubbel en de compact maar twee. Het verschil tussen een dubbel en compact is prima uit te leggen maar wordt vaak niet direct gezien.
Voorheen reed men standaard met een dubbel rond, er waren simpelweg geen andere opties. Met twee grote platen moest je het wiel rond zien te krijgen, of het nu bergop of afwaarts ging. Voor de fanatieke hardrijder kan dit nog steeds de uitkomst zijn, maar de meeste recreanten zullen niet snel kiezen voor een dubbel. Voor de KlimClassic raden we dit zeker af, met de stijgingspercentages die je voor de kiezen gaat krijgen heb je echt geen zin in een dubbel!
Een triple hebben ‘we’ eigenlijk afgekeken van de mountainbikers (al zijn ook zij hier weer van teruggekomen). Drie platen aan de voorkant waarmee je een ruime keuze hebt tussen de verschillende verzetten. In heuvelachtig gebied ideaal om heen en weer te kunnen schakelen tussen een licht verzet (voor de beklimmingen) en een zwaar verzet (mocht je mee willen trappen in de afdalingen). Het verschil in kleinste verzet hoeft niet direct heel groot te zijn ten opzichte van een compact maar de stapjes ernaartoe zijn kleiner waardoor het tijdens de klim prettiger aanvoelt. Een nadeel is wel dat de ketting snel schuin komt te liggen waardoor de tanden en de ketting sneller slijten.
Een veelgehoorde reactie op de triple is dat een triple voor de ‘pretrenner’ is. Het wordt in het profpeloton ook niet gebruikt dus dan willen wij er natuurlijk ook niet mee gezien worden. Daartegenover staat dat een triple ervoor gezorgd heeft dat het hooggebergte en de steile beklimmingen uit de KlimClassic niet alleen voor de profs haalbaar zijn, maar voor (bijna) iedereen die zichzelf de tijd gunt deze fantastische sport te beoefenen. Voor de KlimClassic is het dus zeker niet verkeerd om met een triple aan de start te verschijnen. Zeker op de steile stukken is het prettig om naar een stand te kunnen schakelen waarbij de cadans lekker hoog blijft zonder dat je te veel vermogen hoeft te leveren.
Bij een compact is gezocht naar een compromis tussen de dubbel en de triple. Dit betekent dat het buitenblad kleiner is gemaakt en er een groter verschil is gemaakt tussen het binnen en het buitenblad. Door deze oplossing kun je nagenoeg hetzelfde verzet blijven rijden met een gunstigere ligging van de ketting waardoor de slijtage een stuk minder is. Door de ontwikkelingen zien we dat steeds meer fabrikanten ervoor kiezen te variëren met het compact crankstel. Het is nu zelfs mogelijk om een cassette te kiezen waarbij er 11 of zelfs 12 tandwielen achter gebruikt kunnen worden. Met deze combinatie zijn alle opties van een triple binnen handbereik van een compact en zijn de voordelen van een triple ten opzichte van een compact zo goed als verdwenen. Een compact is daarmee meer geworden dan een compromis en daarom zul je een triple niet veel meer tegenkomen op een nieuwe fiets.
Wij zullen de KlimClassic rijden met een compact. We denken redelijk getraind te zijn dus hebben geen behoefte aan een koffiemolen waarbij de cadans ontzettend hoog is en de snelheid laag. Doordat ons kleinste verzet 34/28 is kunnen we bergop goed snelheid houden waarbij de cadans onder de 70 omwentelingen per minuut komt. Deze keuze heeft wel gevolgen voor het te leveren vermogen (zie blog 1: Klimmen is klimmen). Voor ons is dit het ideale verzet waarmee we niet alleen omhoog snelheid kunnen behouden, maar ook in de afdaling en op de vlakke stukken voldoende tandjes over hebben om de vaart er lekker in te houden.
Zoals gezegd is het verzet bepalend voor de fietservaring. Fiets je de KlimClassic met een te zwaar verzet zul je er minder enthousiast op terugkijken dan wanneer je het goede verzet rond kunt trappen. Verzet je niet langer en neem de tijd na te denken over het juiste verzet!
De Mountain High Chasers hebben een missie. De 50 meest heroïsche beklimmingen van Europa beklimmen voordat ze 50 zijn. In 2019 doen ze mee met de 16e KlimClassic. Via een blogserie blikken ze vooruit en geven ze handige tips waarmee je je optimaal kan voorbereiden.
© Sportevenementen.nl B.V. | Privacy verklaring | Contact