Blog - Geheim winterschema

images

Blog Aart Vierhouten

Met Wout Poels zijn twee etappes en eindoverwinning in Valencia voorop, zijn de Nederlandse profs in 2016 goed gestart!

'Dat dit niet te plannen is klopt, maar dat het wel een doel was klopt ook', aldus Wout. De trainingskilometers in Spanje en Mallorca aan de zijde van Chris Froome, doet beide goed. Ook Froome won in Australië een etappe en het eindklassement. Hiermee is de toon gezet en steekt de klasse van een renner al weer vroeg in het seizoen de kop op. Er worden dus niet voor niets allerlei trainingsprikkels gegeven in de maanden december en januari. En zonder doelen te stellen klooi je maar wat aan.

Als klassiekerrenner startte ik ieder seizoen op 1 november. Een maand later begonnen de bergop/ronde renners van de ploeg. Nu 6 jaar later hebben zowel Wout Poels als Chris Froome dit schema niet aangehouden. En is er reeds een specifiek trainingsschema afgewerkt gedurende de winter. Een trainingsschema met een missie. En daar zijn ze tot nu toe in geslaagd!

Wat voor een geheim schema hebben ze uitgevoerd? Is het alleen kilometers maken? Is het keihard bergop trainen? Zijn ze beiden al op 1 oktober begonnen met trainen?

Nee, het is de klasse van beide renners die na vele trainingen en vooral wedstrijden, het lichaam ieder jaar sterker maakt. Hier kan geen wintertraining tegenop. Wel bepaalt het winterschema of je de overwinning al in februari pakt! Kilometers maken in november en december blijft, om vervolgens bergop te gaan intervallen. En dat is niet van onder naar boven zo hard mogelijk fietsen. Maar dat is tijdens de klim, 10 keer 30 tot 40 seconden maximaal gaan. Op die manier leer je spieren en hartslag weer maximaal te belasten, juist wanneer je dit meerdere keren achter elkaar uitvoert.

Dit is een tip om je richting jouw doel de 13e KlimClassic voor te bereiden. Gelukkig heb je nog bijna drie maanden trainingstijd, voordat je net als Wout naar boven vliegt!

Succes met je trainingen!
Aart Vierhouten